
Cep piparkūkas. Ievietojiet medu, sviestu un brūno cukuru nelielā katliņā. Karsējiet uz vidējas uguns, maisot, līdz maisījums uzvārās un visi cukura kristāli izšķīst. Noņemiet katliņu no uguns un nolieciet malā, līdz maisījums ir atdzisis un ieguvis biezu, karamelei līdzīgu konsistenci.
Bļodā izsijā miltus, cepamo pulveri, garšvielas un sāli. Samaisa. Miltu vidū izveido iedobumu. Tajā iesit lielu olu, ielej atdzesēto sīrupu. Samaisa un mīca mīklu. Ja redzat, ka mīkla ir pārāk lipīga, pievienojiet vēl nedaudz miltu. Samīcītajai mīklai jābūt mīkstai, gludai. Izveidojiet bumbu, ietiniet to pārtikas plēvē un ievietojiet ledusskapī vismaz uz pāris stundām vai nakti.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Izklāj cepam papīru uz cepšanas pannas.
Izņem mīklu no ledusskapja, sadali to vairākās mazākās daļās. Apkaisi miltus uz līdzenas un tīras virsmas - izrullē uz tās mīklas gabaliņus. Izrullē mīklu plāni: jo plānāk izrullēsi mīklu, jo kraukšķīgākas būs piparkūkas.
Izspiediet piparkūku cepumus, izmantojot dažāda izmēra zvaigžņveida formiņas. Ja jums tādu nav, izgrieziet trafaretus no izturīga papīra un izgrieziet tos ar asu nazi.
Pārvietojiet sagatavotos piparkūku cepumus uz ar cepam papīru izklātām cepšanas plātīm. Cepiet iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes, līdz tie ir skaisti brūni. Sekojiet līdzi piparkūku cepumiem, jo tie izcepas ļoti ātri – cepšanas temperatūra ir atkarīga arī no pašas cepeškrāsns, tāpēc uzmanieties, lai tos nepārceptu.
Atdzesējiet izceptās piparkūkas.
Kamēr piparkūkas atdziest, pagatavo cukura glazūru. Lielā bļodā sajauc olu baltumus un vaniļas ekstraktu. Sakuļ ar elektrisko mikseri, līdz masa kļūst gaiša. Pakāpeniski pievieno pūdercukuru, nepārtraukti maisot. Sakuļ dažas minūtes, līdz iegūst stingru, stingru maisījumu.
Ja vēlaties, glazūrai varat pievienot pārtikas krāsvielu.
Izveidojiet piparkūku eglītes. Novietojiet lielāko zvaigznes formas cepumu uz līdzenas virsmas.
Izsmērē sagatavoto cukura glazūru piparkūku centrā. Uz šīs piparkūkas uzliec otro piparkūku, pagriežot to tā, lai zvaigznes stūri sakristu ar pirmās piparkūkas stūriem. Viegli piespied.
Visas piparkūkas ieziež un pielīmē vienādi: sākot no lielākā diametra zvaigznes līdz mazākajam diametram. Ja vēlaties garāku Ziemassvētku eglīti, varat izmantot 2–3 vienāda diametra zvaigznes, novietojot tās tieši pēc tāda paša samazinošā principa.
Pielīmējiet mazāko piparkūku eglīti eglītes augšpusē pie sāniem ar cukura glazūru, lai tas izskatītos kā eglītes augšdaļa.
Gatavo Ziemassvētku eglīti izrotājiet ar baltu vai krāsainu cukura glazūru, apkaisiet ar rotājumiem un visbeidzot apkaisiet ar pūdercukuru.
Atstājiet eglīti nožūt un sacietēt. Izmantojiet to kā svētku mājas rotājumu vai uzdāviniet kā gardu un skaistu roku darinātu dāvanu.
Receptes autore un fotogrāfe Asta Černė www.sauletavirtuve.lt
Līdzīgas receptes

Cepumi

Cepumi