Flag

Vaniļa

Vaniļas pasta
Iedvesma
Vaniļa
Vaniļas pasta

Ja kādreiz esat ņēmuši ārā sēklas no vaniļas pākstīm, lai pagatavotu kēksu, vai izmantojāt vaniļas cukuru mitrās kūkas receptē, tad noteikti dzirdējāt par vaniļas pastu, kas ir iepakota mazās tūbiņās un ir atrodama lielveikalu plauktos kopā ar citiem vaniļas produktiem. Taču, ko īstenībā satur šīs tūbiņas, uz kurām rakstīts “vaniļas pasta”? Kam vaniļas pasta ir piemērota un kā to pagatavot mājās? Mēs pastāstīsim jums visu svarīgāko.

Kas ir vaniļas pasta?

Vaniļas pasta parasti tiek pagatavota no vaniļas ekstrakta un izspiestām vaniļas sēklām, un pastai piemīt bieza sīrupa konsistence. Raksturīgās melnās daļiņas vaniļas pastā tiek iegūtas ar izspiesto vaniļas sēklu palīdzību.

Kur izmanto vaniļas pastu?

Vaniļas pastu pārsvarā izmanto konditorejas izstrādājumos, saldumos, desertos un krēmos. Vienkāršākā pastas mērvienība ir tējkarote – nedaudz uzsildiet karoti, lai pastas konsistence nedaudz mainītos un to būtu vieglāk izmantot.

Aizvien biežāk ir sastopamas arī asu vai sālītu ēdienu receptes, kurās tiek izmantota vaniļas garša. Izmantojot vaniļas pastu asos vai sālītos ēdienos, ir svarīgi izmantot vaniļas pastu mazos daudzumos, lai piešķirtu ēdienam vieglas vaniļas garšas notis.

Vaniļas pastas aizstāšana

Vaniļas pasta nav pa rokai? Tā nav problēma. Konkrēti vaniļas produkti ir labāk piemēroti konkrētām receptēm, taču vaniļas produktus ir iespējams salīdzinoši vienkārši aizvietot.

  • Ja vēlaties aizstāt vaniļas pastu ar vaniļas ekstraktu, tad viena vaniļas pastas tējkarote pielīdzināma vienai vaniļas ekstrakta tējkarotei.
  • Ja aizstājat vaniļas cukuru ar vaniļas pastu, tad var aizstāt ar attiecību 1:1, taču iespējams, ka vaniļas garša būs mazāk izteikta. Ja izmantojat vaniļas cukuru salda ēdiena pagatavošanai, atcerieties, ka ir jāsamazina kopējais cukura apjoms receptē par izmantotā vaniļas cukura daudzumu.

Uzziniet par visu vaniļas produktu klāstu šeit.

Vaniļas pastas pirkšana un uzglabāšana

Vaniļas pastu ir iespējams iegādāties jebkurā lielveikalā. Pateicoties atkārtoti aizveramam iepakojumam, kurā tiek pārdota Dr. Oetker Madagaskaras Burbonas vaniļas pasta ar, jūs varat ēdienam pievienot precīzu pastas daudzumu atbilstoši receptei. Vaniļas pasta ir jāuzglabā sausā un tumšā vietā pie temperatūras, kas nepārsniedz istabas temperatūru.

Vaniļas pastas pagatavošana mājās

Dodat priekšroku veselām vaniļas pākstīm? Vaniļas pastu ir vienkārši pagatavot arī mājas apstākļos. Mūsu video uzzināsiet kā to izdarīt.

Recepte aptuveni 230 gramiem vaniļas pastas

Sastāvdaļas:

·         6 vaniļas pākstis

·         100 g brūna cukura

·         100 ml ūdens

Metode:

  1. Nogrieziet vaniļas pākšu galus. Sagrieziet pākstis aptuveni 1 cm garos gabalos.
  2. Pannā sakarsējiet ūdeni ar cukuru līdz vārīšanās temperatūrai un aptuveni 1 minūti vāriet uz lēnas uguns. Cukura un ūdens maisījumu kopā ar sagrieztajām pākstīm ievietojiet siltumizturīgā blenderī un sasmalciniet visu ātrā blendera darbības ātrumā.
  3. Nolejiet silto vaniļas pastu tīrā aizveramā burkā un ļaujiet tai atdzist. Pēc tam aizveriet burku un novietojiet glabāšanai.

 

Mājās pagatavoto vaniļas pastu var vairākas nedēļas uzglabāt aizveramā burkā. Ir svarīgi vienmēr izmantot tīru karoti, lai izvairītos no baktēriju nonākšanas pastā.

Receptes ar vaniļas pastu
Sekojiet Dr. Oetker