Vanilīns ir galvenais aromatizators, kas atrodams vaniļas orhidejas pākstīs. Ja izmantosiet sēklas no pāksts, lai piešķirtu garšu ēdienam, tad jūs izmantosiet dabisko vaniļu.
Vaniļas augus ir iespējams audzēt tikai īpašos apstākļos, bet izaudzēto vaniļas augu apjoms nespēj nosegt plašo tirgus pieprasījumu, tāpēc aromatizators vanilīns tiek ražots sintētiski. Mākslīgais aromatizators nemaz nav sliktāks par dabisko vaniļas garšu, kā arī mākslīgo aromatizatoru izmanto ne tikai pārtikas nozarē, bet arī kosmētikas un farmaceitikas nozarēs, jo tas netiek uzskatīts par veselībai kaitīgu.
Dabiskajam vaniļas cukuram ir gaiši brūna vai zeltaina krāsa, ko nodrošina vaniļas pākstis, bet vanilīna cukurs ir pilnībā balts. Par augstas kvalitātes dabisko produktu uzskatītais vaniļas cukurs ir daudz dārgākas par sintētiski ražoto vanilīna cukuru. Gan vaniļas, gan vanilīna cukurs ir vienādi labi piemēroti cepšanai un pārtikas pagatavošanai.